De afgelopen maanden is achter de schermen hard gewerkt aan GroenGelinkt. Vandaag gaat de nieuwe release van GroenGelinkt ‘live’ waarin we veel wensen van GroenGelinkt gebruikers hebben verwerkt. Docenten en medewerkers kinderopvang bieden we nog meer zoekgemak via de zoekschermen van GroenGelinkt. Zoeken gaat intuïtief en snel.
Educatie vindbaar via Google
Google is in Nederland de meest gebruikte zoekmachine. Met de nieuwe release maken we het de zoekrobots van Google (en andere zoekmachines) gemakkelijk om het actuele aanbod in GroenGelinkt te indexeren en in zoekresultaten via Google te tonen. Je aanbod vindbaar maken via GroenGelinkt zorgt dus ook voor een betere vindbaarheid in Google. Dit leidt tot meer bezoekers naar jouw website of een (andere) website met de GroenGelinkt-zoekschermen. Voor eindgebruikers die beginnen met zoeken op Google bieden we de beste zoekervaring om passende educatie te vinden via op hen afgestemde zoekfilters.
Maandelijkse rapportages voor aanbieders
Als gebruiker van GroenGelinkt wil je natuurlijk weten hoe vaak jouw aanbod bekeken is in GroenGelinkt. Vanaf nu ontvang je maandelijks een e-mailbericht met rapportage hoe vaak en wanneer lesmateriaal, activiteit, locatie of je organisatie is bekeken. Je kunt deze informatie gebruiken om zelf analyses te doen. Bijvoorbeeld hoe vaak je gevonden wordt of wat het effect is van een GroenGelinkt Expertscore op de vindbaarheid van je lesmateriaal.
Naast deze rapportage ontvang je ook maandelijks een geautomatiseerd e-mailbericht met een check op dode links. In één overzicht zie je of de links naar websites, maar ook de koppelingen tussen lesmaterialen en activiteiten en tussen activiteiten en locaties in GroenGelinkt goed werken. Zo weet je exact welk aanbod je moet bijwerken en voorkomen we dat zoekers op een dood spoor terecht komen.
Intuïtief en snel zoeken
Voor zoekers naar educatief aanbod zijn er enkele verbeteringen doorgevoerd in de nieuwe versie van GroenGelinkt. Het locatiefilter vind je nu prominent links boven in zoekresultatenscherm. Dit blijkt het meest gebruikte zoekfilter, dus is het logisch deze bovenaan te plaatsen. Het zoeken naar fysiek of juist digitaal leermateriaal is verbeterd. Zoek je naar lesmateriaal op locatie, dan zoek je automatisch alleen naar fysiek lesmateriaal. Ook kun je zoeken naar activiteiten die op de locatie van de eindgebruiker worden verzorgd. Denk aan een gastles op de school in het werkgebied van de aanbieder.
In de zoekresultatenschermen is een paginanummering toegevoegd. Bij veel resultaten is het nu makkelijker om direct naar een bepaalde pagina door te klikken. Ook kun je ervoor kiezen om meer dan 5 zoekresultaten te tonen. Deze verbeteringen zijn vergelijkbaar met de werking van zoekmachines op veel gebruikte consumentenwebsites. Dat maakt zoeken via GroenGelinkt meer initiatief en sneller.
Waarderingen & feedback
Alle onderdelen in GroenGelinkt kunnen door de eindgebruiker gewaardeerd worden met sterren. Met positieve waarderingen wordt je aanbod hoger in de zoekresultaten getoond. Om de betrouwbaarheid van de waarderingen te vergroten, ontvangt de persoon die de waardering plaatst voortaan een bevestigingsmail. Pas na klikken op de link in het e-mailbericht, wordt de waardering geplaatst.
Voortaan ontvangen behalve alle organisatiebeheerders ook alle redacteuren van de organisatie de feedback die door eindgebruikers op het aanbod in de GroenGelinkt-zoekschermen wordt gegeven. Voordeel is dat je positieve feedback kunt gebruiken in je eigen communicatie, maar ook snel actie kunt ondernemen bij kritische opmerkingen.
Groene Kennissenbank
GroenGelinkt maakt zoveel mogelijk gebruik van bestaande infrastructuur. Zo gebruiken we voor lesmateriaal de database van Kennisnet (Edurep). Voor de opslag van organisatie- en locatiegegevens maken we nu gebruik van de Groene Kennissenbank van de Groene KennisCoöperatie. Hier vind je gegevens van organisaties en personen in groen onderwijs, natuur- en milieueducatie, bedrijfsleven, onderzoek en overheid.
Het invoeren en bewerken van je organisatie- en locatiegegevens gaat nog steeds via de GroenGelinkt invoeromgeving. Dus op één plek bijwerken en bij alle partijen die gebruik maken van de Groene Kennissenbank staat de juiste informatie. Zo worden dubbelingen en fouten voorkomen.
Meer lezen hoe de Groene Kennissenbank samenwerking in netwerken ondersteund? Lees het artikel in GKN-nu op pagina 27.
Naast bovenstaande ontwikkelingen zijn er nog veel meer grote en kleine wijzigingen doorgevoerd in de invoeromgeving en in de zoekschermen van GroenGelinkt. We horen graag wat je ervan vindt via twitter @groengelinkt of mail